Classic Thanksgiving Sweet Potato Casserole ali Pecenje iz sladkega krompirja za dan zahvalnosti

Za slovenski jezik, preskoci angleski zapis.

Sweet Potato casserole is one of my favorite dishes I have ever eaten in USA. It was two years ago, for a Thanksgiving dinner when I tasted this delicious casserole. Unfortunately I forgot to ask for the recipe and honestly I didn’t really know anything about sweet potatoes. So later that year I started looking for recipes and for the next Thanksgiving we were serving my Sweet Potato Casserole which I must say tastes exactly the same as the one I ate the year before. And I guess I don’t need to tell you how glad I am that I found this recipe on Southern Living and adapted it a little.

Sweet Potato Casserole

Mashed sweet potatoes base:

4½ lbs sweet potatoes
1 cup brown sugar
¼ milk
½ cup softened butter
2 large eggs
1 tsp vanilla extract
¼ tsp salt
 

Topping:

1¼ cup crushed cornflakes
¼ chopped pecans
1 tbsp brown sugar
1 tbsp melted butter
1½ cup mini marshmallows

Pill sweet potatoes, cut in cubes and cook in a boiling water until soft. In the meantime prepare the topping. When potatoes are cooked drain them and mash. Add sugar, milk, butter, eggs, vanilla extract and salt. Mix all together, I used a hand mixer. Pour in a casserole pan lightly greased with butter.

Combine all the ingredients except marshmallows in a small bowl and sprinkle diagonally in rows 2’’ apart on top of the sweet potatoes base.

Bake in the oven on 350 F for 30 minutes. Remove, let stand and sprinkle the marshmallows in alternate rows between cornflakes mixture and bake for 10 more minutes. When done let stand 10 minutes before serving.

***

To je ena izmed mojih najljubših jedi kar sem sem jih jedla v ZDA in si zasluzi cisto petico. To je bilo pred tremi leti na Dan Zahvalnosti, takrat, ko me je domaca ameriska kuhinja tako prijetno presenetila, ko sem ugotovila da skuhajo tudi marsikaj zelo dobrega in se ne basejo le s hamburgerji, no vsaj na praznicne dni ne, pa vendar me je presenetil nacin obedovanja. Govorim o pecenju iz sladkega krompirja.

Marshmallows

To je bil tudi moj prvi Thanksgiving, prezivet v krogu zlahte od mojega. Seveda sem si na poti tja predstavljala, kako bomo vsi sedeli okoli mize, na sredi bo ogromen puran in se cel kup hrane. Pa kako bo vsak moral povedati zakaj je zahvalen … pac tipicen prizor iz filma. A ko sva prispela in tekom dneva sem ugotovila, da film je film, zlahta je pa zlahta, tukaj ali pa doma v Sloveniji. Ni velike razlike. Pa ne mislim nic slabega s tem, ampak je tako da je folk najraje na komot in v realnosti ni tako kot v filmu. Uff kolikokrat sem to ze spoznala odkar sem v ZDA??? Preveckrat , pa vcasih se kar mislim, da kaksne zadeve bi pa morale biti kot v filmu. Pac filmska industrija te nakako preprica, kako stvari so, dokler jih sam resnicno ne dozivis in vidis da vse le ni tako. Pa da se ne razpisem pregloboko, ker tole je ze kar dalec od sladkega krompirja, grem nazaj h bistvu.

Hotela sem povedati, da sem bila navdusena, da bom del praznovanja ameriskega praznika s pristnimi americani, z vsemi zahvalnimi govori – se tremo sem imela glede tega, kaj povedati in ze sama misel na veliko okusno oblozeno mizo s pecenim puranom je bila zanimiva, a na koncu je bila tam le velika oblozena miza zal pa nobenega zahvalnega govora, pa ravno zaradi tega mi je ta praznik vsec.

Dan Zahvalnosti, krasen praznik, ko se spomnis in opomnis, za kaj vse si lahko hvalezen v zivljenju!

A realnost je bila taka, da je bilo pol familije pred tvjem, pol zunaj, pol v kuhinji pa se kje drugje. Saj razumem, da je tako pred vecerjo a ko je napocil cas vecerje je vsak prisel k mizi dobil plasticen kroznik in vilcke, si vzel za jest kar je sam zelel in sel nazaj od koder je prisel, po moznosti nasel koticek v dnevni sobi ali jedilnici ali pac kjerkoli in jedel stoje ali sedec na kavcu ali tleh ter zraven gledal nogometno tekmo.

Takrat sem ugotovila, da americani prehranjevanje jemljejo kot zabavo, nekaj kar MORA biti blazno zanimivo in animirano z vseh strain. Prehranjevanje za njih ni uzivanje v hrani sedec za mizo, tako da si vzames cas za obed in ga resnicno uzijes, s pravih kroznikov, s pravim priborom in pijes iz steklenih kozarcev. Pa tud sment no, saj imajo ja vsi pomivalne stroje. Meni jesti iz plastike vse take dobrote kot so bile tam, pomeni razvrednotiti vso hrano in ves cas priprave le te. Ampak o zivljenju in receh, ki jih opazam tu, bom vec pisala kdaj drugic. Zdaj pa nazaj k receptu.

Ta Sweet Potato Casserole ali, kako bi to sploh prevedla, morda je se najboljse ime Pecenje iz sladkega krompirja, je jed, ki se jo tu v ZDA ponavadi pripravlja le ob praznikih. Zbere se druzina in sorodniki in vsak nekaj prinese s seboj, tako da gostitelj ne rabi pripraviti celotne pojedine. (Meni je zelo vsec ta nacin saj na koncu dneva, ko dobis goste nisi popolnoma crknjen od dvodnevnega kuhanja.
Pa naj kdo rece da pri nas ni tako, zglancas hiso, potem pa se pojedino pripravljas dva dni, na koncu pa se cel nasleden dan pomivas in cistis.)

Ravno zato, ker je bilo toliko zlahte in jih polovico nisem poznala, tudi nisem vedela kdo je to jed prinesel tako, da zal nisem mogla povprasati po receptu, pa tudi iskreno povedano, takrat nisem imela pojma o sladkem krompirju. Tako sem par mesecev kasneje zacela iskati recept in za naslednji Thanksgiving smo jedli moje pecenje sladkega krompirja in moram reci da je imel okus povsem enak kot tisti, ki sem ga jedla leto prej. In mislim, da mi ni treba povedati, kako vesela sem, da sem našla ta recept. Naj se omenim, da je jed sladka in je primerna za sladico.

Za osnovo – pire sladkega krompirja potrebujes:

2 kg sladkega krompirja
1 skodelica ali 200g rjavega sladkorja
¼ skodelice mleka ali 4-5 zlic
½ skodelice ali 55g stopljenega masla
2 veliki jajci
1 žlicka vanilijevega ekstrakta
¼ žlicke soli

Sladek krompir olupi narezi na kocke in skuhaj v vreli vodi do mehkega.

Sladek krompir, sweet potato

Medtem pripravi posip za povrhu.

Pecan streusel

Ko je krompir kuhan, vodo odlij in krompir pretlaci, kot bi delal pire. Dodaj sladkor, mleko, maslo, jajca, vanilijev ekstrakt in sol. Vse skupaj dobro zmesaj, sama uporabim kar mikser. Ognjevarno posodo premazi z maslom in daj vanjo sladek krompirjev pire ter potlaci z zlico da je vrh raven.

Pecenje iz sladkega krompirja

Mesanica posipa za povrhu:

1 ¼ skodelice zdrobljenih koruznih kosmicev
¼ – ½ skodelice sesekljanih ameriških orehov-pekanov,ali navadnih – bo tudi dobro
1 žlica rjavega sladkorja
1 žlica stopljenega masla
1 ½ skodelice mini marshmallows, te male penice so po zelji, meni je celo boljs vsec brez tega
 

Vse sestavine razen marshmallowsov zmesaj v manjši posodi in diagonalno v vrstah 2 cm narazen potresi po vrhu pireja sladkega krompirja. (Kot je vidno na sliki, sem jaz kar prekrila celotno posodo, je prevec dobro, da ne bi.)

Pekani

Daj peci za 30 minut v pecico na 175C potem umakni iz pecice in dodaj marshmallowse na prazne vrste med ze dodan posip ter peci se nadaljnih 10 minut, da se ti obarvati zlato.

Marshmallows bake

Ce marshmallowse ne uporabljas, potem peci neprekinjeno 4o minut. Ko je peceno, pusti stati 10 minut preden postrezes.

Sweet Potato Casserole

1 thought on “Classic Thanksgiving Sweet Potato Casserole ali Pecenje iz sladkega krompirja za dan zahvalnosti”

Comment